Självklart är det Diskriminering!

SVD berättar i en artikel att DO stämmer arbetsförmedlingen sen den senare dragit in ersättningen för en muslimsk man. Orsaken enligt arbetsförmedlingen skall vara att den muslimska mannen inte skakade hand med en kvinnlig företagsrepresentant och därmed, enligt arbetsförmedlingen, agerat på ett sätt som gjort att han inte fick den praktikplatts han sökt hos företaget.

Arbetsförmedlingens tolkning är alltså att denna muslimska man, genom att inte ta i hand utan istället hälsa genom att ta sig för bröstet och bugat, tackat nej till praktikplatsen. Att företaget i fråga menar att skälet till varför han inte fick praktikplatsen var bristande kompetens och erfarenhet tycks inte spela någon roll.

En stor mängd bloggar har tagit upp frågan och de flesta tycks anse att mannen får skylla sig själv. Och att han agerat fel som inte tagit kvinnan i handen. Personligen håller jag med. Självklart har han agerat fel som inte anpassat sig till den kultur han lever i och hälsat på det sätt som är vedertaget i det land han bor i. Men detta gör inte arbetsförmedlingens agerande rätt.

Bristande social kompetens kan knappast vara ett skäl för indragen ersättning. Skulle så vara fallet tror jag att många fler arbetslösa borde bli av med sin ersättning.

En av de få bloggare (LasseB) som håller med om att detta är diskriminering skriver om arbetsförmedlingens skäl att det är: ?Ett konstigt resonemang som i det här fallet enbart beror på mannens religion alltså är arbetsförmedlingens resonemang diskriminerande eftersom ingen mer än arbetsförmedlingen anser att det är mannens eget fel?.

För det är just det som är den springande punkten. Arbetsförmedlingen tolkar mannens misslyckande att få en praktikplatts som orsakat av en oförmåga att skaka i hand. Detta trotts att företaget angivit andra skäl. Självklart är det möjligt att företaget ljuger och att den kvinnliga representanten med rätt blev förolämpad och därför tyckte att manen var olämplig som praktikant. Men detta gör inte att arbetsförmedlingen fritt får stänga av folk bara på grund av ett kanske.

Det är ju trotts allt fullständigt möjligt att den kvinnliga representanten tyckte att mannens bugande (istället för handskakande) var en exotisk gest och inte alls förolämpande. Eftersom detta är minst lika möjligt som att hon blev förolämpad så blir ju arbetsförmedlingens tolkning inget annat än diskriminerande.

Kommentarer
Postat av: C

Vaddå diskriminering?? Hade nån lagt sin hand på mitt bröst hade han fått en rak höger.....ska man kunna skylla på sin religion för o få lägga händer på kvinnors bröst???? *ööörk*

2008-05-23 @ 10:37:20
Postat av: C

*hehe*

2008-05-23 @ 10:38:44
Postat av: Robert

C, jag tror du missuppfattat allt. Han la så klart handen på sitt eget bröst, inte på kvinnans. Han fick ju inte ta på kvinnor, det var ju därför han inte tog i hand.

2008-05-23 @ 10:44:11
Postat av: Michael

Jag hoppas verkligen att kvinnan han spottade på genom att inte hälsa anmäler honom för diskriminerig. Det är väldigt märkligt att man, speciellt som muslim, kan bete sig hur svinaktigt som helst och hänvisa till religionen. Det lär bli några miljoner i skadestånd till den muslimska rasisten.

2008-05-23 @ 14:18:23
Postat av: Gustaf Wasa

Muslimen ska alltså belönas med 160 000!!! för att han själv diskriminerar.

Om Do får som hon vill så är Sverige snart anpassat till det muslimska shariasystemet. Och då kan vi verkligen tala om ett diskriminerande system.

Varför ska vi vara toleranta mot dom icke toleranta?
Varför ska det demokratiska samhället och systemet stå tillbaka mot ett ickedemokratiskt?

2008-05-23 @ 14:31:43
Postat av: Jorgb

Alla har rätt att tycka det de vill, även sådant som andra (inklusive jag själv) inte håller med om. Ingen har ju heller försökt tvinga Crnalic att röra främmande kvinnor. Det som frågan gäller är om hans fortsatta jobbsökande skall finansieras med skattemedel eller ej. För ett företag där en jobbsökande vägrar skaka hand med kvinnor torde dock flera saker framgå: Kompromissviljan och anpassningsförmågan är obefintlig. Antag t.ex. att hans framtida kollega eller närmsta chef är en kvinna. Detta kan befaras skapa problem på arbetsplatsen. Sådant är mig veterligt inget företag intresserat av. ? Den jobbsökande kan även befaras ha flera åsikter som förknippas med religiös intolerans, exempelvis förakt för homosexuella och judar. Crnalic har även visat att han inte skiljer på sin religion och sitt yrkesliv Allt sammantaget torde det vara tämligen svårt för Crnalic att få ett företag att anställa honom, men givetvis skall det stå honom fritt att försöka. Men inte på bekostnad av skattemedel som det finns bättre bruk för.

2008-05-23 @ 15:59:23
Postat av: viskot

Gustaf Wasa och Jorgb, ni gör båda antagandet att denna relligöst bettingade gest i huvud taget har något att göra med hans förmåga eller oförmåga att få jobb. Själv har jag svårt att tro att rekryteraren egentligen tänkte på det.

Hur som helst, om en muslimsk kvinna inte får jobb på ex ett kök för att hon bär heltäckande kläder vilket går emot deras hygienkrav (vissa kök kräver ju trotts allt att man har armarna bara för att förenkla handtvätt) är det då inte också ett skäl att dra bort a-kassan?

Det är ju också viktigt att komma ihåg att anledningn till att inte ta på en okänd kvinna är för att inte dra skam över henne. Vi kan tycka att det är löjligt men åh andra sidan jag skulle aldrig någonsin ta någon i hand om jag var förkyld.

Så låt oss säga att jag i ett förkylt tillstånd varit denna man. Och för att inte smitta henna inte tagit henne i hand, skulle jag då blivit av med a-kassan? Självklart inte. Att skälet däremot var religöst bettingat gör däremot att han blir
avstängd. Är det rimligt?

Postat av: Johan

Jag har mig en egen religion där det står klart och tydligt att det är förbjudet för troende att lyssna på chefer.

Absurt.. är detta. Klart han skall vara förbannad kanske och kanske fått tillbaka jobbet men få skadestånd NEJ! Jag hade också varit förbannad om jag om jag hade tvingats lyssna på chefer på grund av min religion.

Förjävligt!

2008-05-23 @ 17:13:56
Postat av: JOnas

Muslimen i fråga är ju DIREKT SVERIGEFIENTLIG!Han diskriminerar en svensk genom att inte ta i hand.

2008-05-23 @ 18:24:47
Postat av: J.N

Vad skönt att någon hade ett vettigt inlägg om denna händelsen!

2008-05-23 @ 18:46:22
URL: http://metrobloggen.se/jjn

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback