Partiet är dött länge lever partiet!

Partierna förlorar medlemmar och just idag finns artiklar i både DN och SVD där Mona uttrycker sin oro för framtiden.


Tyvärr har socialdemokraterna idag precis över 100 000 medlemmar. Något som förvånar mig, men då främst att så många fortfarande är medlemmar. För egentligen varför ska du vara medlem?


Problemet med dagens partier är att det är svårt att påverka. Det krävs långt engagemang, och arbete för att kunna komma till en sådan position att man kan föra fram sina åsikter. Detta är i sig ett problem. Vad värre är så är få, i alla fall ungdomar, är allmänpolitiskt engagerade utan snarare intresserade av enstaka frågor.


För att kunna locka nya medlemmar och då framför allt unga behövs nya sätt att organisera partierna. Personligen tror jag på att man måste tillåta folk att engagera sig mer inom enskilda intresseområden istället för att med hull och hår svälja hela ideologin på en gång. Sen bör man nog också öppna upp för mer lösa förbindelser. Måste man vara medlem i ett parti för att framföra åsikter?


Kommentarer
Postat av: Johan

Det verkliga problemet med den "demokrati" framförallt socialdemokratin skapat i Sverige, snarare utgår från just partiet istället för folket, vilket borgar för distansering, maktmissbruk och elitism.

Riksdagen idag saknar både egentlig makt och demokratisk förankring hos folket/skattebetalarna. 349 lallande fånar som röstar enligt partipiskan och kostar miljarder till ingen nytta!?

Tyvär har vi även en mediabevakning som vare sig granskar eller beskriver verkligheten eller bristen på..

Postat av: mr X

Tja konstig eftersom dom har så höga oppion siffror
men tydligen vill ändå ingen vara med sossarna.
eller är det efter alla skandaler i SSU
som gjort medlems raset?

2008-04-03 @ 12:51:08
Postat av: Viskot

Partierna har haft en viktig roll. De har varit organisatoriskt logiska men det betyder ju inte att de kommer fortsätta vara det.

Sen kan man ju ställa sig frågan varför vi behöver 349 ledamöter? Skulle vi inte kunna överleva med hälften.

2008-04-03 @ 13:36:25
Postat av: Johan

Hälften eller ännu färre.. Det viktiga är att dom blir synliga/tydliga för dom som dom säger sig representera. Hur har dom röstat? Svara dom på drågor? Motionerar dom om sådant som jag tycker är viktigt? Är dom överhuvudtaget närvarande..

2008-04-03 @ 18:15:31
URL: http://bra-karl.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback