Ja nuvarande system är korkat!

I ett öppet brev vädjar Södertälje kommun till regeringen om att få slussa flyktingar vidare till andra kommuner. Något som låter rätt rimligt. För trotts allt vad som inte är rimligt är att Södertälje skall ta emot fler Irakiska flyktingar än flertalet nationer där ibland USA.


Vad som inte heller är rimligt är att vissa kommuner, som knappast kan anses överfulla av flyktingar knappt tar emot några. Dessa kommuner, oftast moderatledda, borde ta sitt ansvar för flyktingmottagandet. Istället kommer de med ursäkter som att det inte finns tillräckligt med hyresrätter i den egna kommunen eller något annat lika ihåligt. Ihåligt eftersom de styrande i kommunen, oftast moderater, inte har någon som helst tanke på att försöka fixa till problemet så att kommunen kan börja ta sitt ansvar.


Flyktingmottagandet måste vara en nationell angelägenhet, det får inte vara så att ett fåtal kommuner skall fungera som Sveriges samvete meddans andra kommuner försöker smita undan. Det hela påminner mig om värnplikten där det alltid fanns några som gjorde det som måste göras medans andra spenderade tid och energi på att försöka smita undan. För att erinra sig löjtnant Andersons or "frihet och ansvar. Det är en vågskål" med vilket han menade att vi hade friheten att sköta oss själv så länge vi klarade av att ta ansvaret. Uppenbart är att kommunerna i stort inte klarar av det ansvar de har, utan de lataste och egoistiskaste kommunerna parasiterar på de som är duktiga och flitiga kommuner.


Så om nu kommunerna inte klarar av att ta det ansvar de fått, så bör de inte heller ha den friheten de nu har. In med mer tvång! Varför inte ge alla kommuner en kvot flyktingar som de måste kunna ta emot, och de kommuner som inte klarar av det eftersom de kanske inte har tillräckligt med bostäder, ja de får väll helt enkelt bygga nytt.


Kommentarer
Postat av: Windy

En reflexion: varför ska överhuvudtaget någon kommun
bli "överfull av flyktingar"? Vad gangar det?

2008-04-06 @ 12:54:34
Postat av: Sara

Smartare och fråga kommunerna innan hur många har ni behov av ? möjlighet att försörja ?

minska invandringen nu ...börja skicka tillbaka flyktingar från södertälje till Iran Irak osv..

2008-04-06 @ 13:41:22
Postat av: Viskot

Windy: Självklart finns det ingen poäng med att göra någon kommun överfull, och själv tror jag inte att någon kommun skulle bli det om alla tog ansvar för de flyktingar vi får hit.

Sara: Tyvärr är det ungefär så det fungerar just nu. Och av någon anledning så anser några av de rikaste kommunerna att det knappt kan ta emot en end flykting. Vilket är mycket märkligt.

Vad gäller det där med minskad invandring så skulle jag hålla med om att det vore en bra idé förutsatt att alla kommuner tog sitt ansvar. Det vill säga om sverige faktiskt inte klarade av att ta emot fler flyktingar. Men vi kan faktiskt klara av de flyktingar som vi får, men då krävs det att inte bara Södertälje, Göteborg, Stockholm, Malmö och Bodkyrka och några fler, tar ansvar. Även Danderyd, Täby, etc behöver ta emot fler flyktingar.

Postat av: Christatos

Det finns ingenting som tyder på att Sverige klarar av att ta emot alla flyktingar som kommer hit. Vi är faktiskt sämst i europa på integration. Kanske därför att vi inte kräver någon?

2008-04-06 @ 15:15:51
Postat av: prog

Frågan är inte om andra kommuner skall ta emot. Frågan är varför ta emot fler överhuvudtaget? Uppenbarligen har vi redan för många. I grunden är problemet att oavsett hur många som kommer hit (och får stanna) så står det fortfarande miljontals på "kö" (vi kan omöjligt ta hand om dessa). Detta gör att problemet nästan per definition endast kan lösas genom att stoppa invandringen totalt under de närmaste 5-10 åren.

Att mäta antal flyktinar "per månad" är absurt. Det finns ingen som kan lära sig svenska så pass bra på en månad att de kan få ett jobb (i en kommun där det antagligen inte finns många från början). Det verkar vara lite som att försöka påstå att flyktingar som kom förra månaden nu är "hanterade". Så kan det naturligtvis inte vara. Antalet flyktingar bör endast mätas per år.

Viskot: Det handlar inte om möjligheten för Sverige att anstränga sig till bristningsgränsen för att kunna ta emot fler. Det handlar om rimlighet och intresse - gränser som är nådda sedan många år. Minskad invandring är också en mycket bra idé oavsett om alla kommuner tog sitt ansvar.

Att de rikaste kommunerna inte tar "emot" är irrelevant då Sverige som helhet inte kan ta emot fler. Anledningen till att dessa kommuner inte vill ta emot är, åter igen, för att de vet att antalet flyktingar i praktiken är oändligt. Om det infördes ett stopp skulle säkert många kommuners uppfattning ändras eftersom att de då ser "slutet" på problemet.

Kulturellt sett håller Sverige på att utplånas. Om det är bra eller dåligt är en annan fråga. Dock är det en fråga som inte har något att göra med rasism. Situationen är så att världen är uppdelad i länder (och religioner). Den mest förekommande uppfattningen är att detta synsätt är värt dö för (orsaken till många krig). Om folk insåg detta skulle det med nästan politisk korrekthet kunnas sättas stopp för invandringen. Tyvärr är vi inte där ännu.

Det finns i huvudsak bara ett skäl till att Sverige är "sämst" på integration. Och det är att många "svenskar" inte vill anställda en invandrare över en svensk. Dålig integration är svenskarnas sätt att säga ifrån.

2008-04-06 @ 19:03:22
Postat av: Realist

Om flyktingar är så lönsamma som rasistiska svenskhatande politiker och journalister påstår borde då inte kommunerna slåss om att få ta emot flest kulturberikare...? :D

2008-04-07 @ 23:28:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback